Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mi kerül ezen 29+14 milliárdba
  2007-04-20 12:32:54, péntek
 
   
  A miniszterelnök ingatlan üzlete?
2007-04-20 10:49:00 elnök

Hív az Altus, vár a MÁV Gyurcsány Ferenc miniszterelnök volt üzlettársai, beosztottjai is megtalálhatók a kormányzati negyed építtetői között.
Mi kerül ezen 29 plusz 14 milliárdba?
Az új kormányzati negyed felépíttetésében érintett állami szervek mindegyikében megjelentek a Gyurcsány Ferenc üzletemberi énjéhez köthető szereplők.

Az évtized projektjébe - a Nyugati pályaudvar mögötti területtel - beszálló MÁV Zrt.-nél egy nagyszabású ingatlanhasznosítási-visszabérlési akciósorozat előkészületeire is rábukkantunk - mely körül szintén a miniszterelnöki Altus-cégegyüttes egykori kulcsemberei sürögnek.
A mostani koalíció már a 2006-2010-es ciklus legelején világossá tette, hogy egyebek mellett egy új kormányzati negyed felhúzásával kíván nyomot hagyni a fővárosiak tudatában. Csakhamar kiderült: projektgazdaként kizárólag a Gyurcsány Ferenc-féle Altus-birodalom ingatlanügyletein szocializálódott Szilvásy György jöhet szóba (Heti Válasz, 2004. szeptember 9.).

Az ellenzék azóta is igyekszik melegen tartani a Szalay utcai Altus-központ, a képviselői klub vagy éppen a balatonőszödi kormányüdülő egyik villájának lízingelős-visszabérlős történetét - nyilván, hogy a kormányfő-kancelláriaminiszter páros ne tudjon szabadulni az "ingatlanspekuláns" titulustól.
Ami különös, hogy Gyurcsány Ferencék mintha lovat adnának a kritikusok alá; az új kormányzati negyed kialakításában segédkező állami szervek - legyen szó a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) mellett a pályáztatási aprómunkát végző Kincstári Vagyoni Igazgatóságról (KVI) vagy a telektulajdonos Magyar Államvasutak (MÁV) Zrt.-ről - mindegyikében megjelentek az Altus-hálózat és/vagy az ifjúsági mozgalom egykori tisztségviselői.

VAN KÖZÜK HOZZÁ Bár tavaly év végén Szilvásy György azt nyilatkozta az Index internetes portálnak, hogy a volt KISZ-esekből, altusosokból álló minisztériumi stábjának még véletlenül sincs köze beszerzési ügyekhez (a csapat csak jogikodifikációs, illetve költségvetési ügyekben illetékes), az egyik érintett, bizonyos Rákosi Ferenc akkortájt éppen a ciklus legjelentősebb beszerzésén ügyködött.

A MEH delegáltjaként tagja volt ugyanis annak a bírálóbizottságnak, amely a kormányzati negyed területének kiválasztását célzó nyilvános eljárásban három lehetséges helyszínt jelölt meg: a Déli pályaudvart, a Lágymányosi hídtól délre fekvő pesti Duna-partot, valamint a Nyugati pályaudvar hátoldalát. (A Gyurcsány-kabinet végül - a Fővárosi Közgyűlés akaratával összhangban - az utóbbi terület mellett döntött.)
Eközben Szilvásy kormányzatinegyed-ügyi mindenese az ugyancsak az ifjúsági mozgalomban edződött Görözdi György lett - akit mára KVI-s projektvezetői, monitoringbizottsági elnöki, sőt, miniszterelnöki megbízotti tisztséggel is felruháztak (lásd táblázatunkat).

Mint írtuk, az új minisztériumi-irodai városrész felépítésében a MÁV-ra is kiemelt szerep hárul, hiszen a Nyugati pályaudvar mögötti (a Dózsa György útig érő) "bruttó" fejlesztési terület mintegy harmada a vasúttársaságé - a Ferdinánd híddal záruló szűken vett kormányzati negyed pedig szinte teljes egészében MÁV-os telkeken emelkedne. Az új "city" létrehozásáról szóló januári kormányhatározat ezért külön is rendelkezik a "MÁV-ingatlanok tulajdoni és használati viszonyai megvalósítási konstrukcióhoz igazodó rendezésének előkészítéséről" (sic!). Talán véletlen, talán nem, de a MÁV ingatlangazdálkodási igazgatói székébe a közelmúltban az a Sarlós Miklós került, aki 2002-ig az Altus-Perfekt vállalatcsoportba tartozó LBS ECoNET Informatikai és Gazdasági Rt. igazgatója volt.

S nem mellékesen: a vasútcég befektetéseit koordináló MÁV Vagyonkezelő Zrt. új jogi vezérigazgató-helyettese, Kalicz Anita is Altus-oldalról érkezett - még tavaly nyáron. (Egy megjegyzés a hazai nyilvánosság állapotáról: Kalicz mostani pozíciójáról, életrajzáról hivatalos formában nem értesülhet a nagyérdemű, hiszen egyetlen állami vagy MÁV-os honlapon, adatbázisban sincs nyoma a kinevezésnek.)

A magyar ügyvédi portál máig az altus@altus.hu levelezési címet rendeli a jogásznő neve mellé - helytelenül, hiszen Kalicz Anita 2006 márciusa után egyetlen Gyurcsány-érdekeltségnél sem vállalt felügyelőbizottsági tagságot. "Beágyazottságához" azonban nemigen férhet kétség: cégbírósági iratok szerint két és fél éve ő tanúskodott Gyurcsány Ferencnek, amikor a kormányfő átruházta egyik kollégájára az Altus-részvényekhez tapadó tulajdonosi jogosítványokat. Megkeresésünkre a MÁV kommunikációs igazgatósága igyekszik leszögezni: hiába a jogi vezérigazgató-helyettesi státus, Kalicz Anita valójában nem vesz részt az új kormányzati negyed kialakításával kapcsolatos munkában. Könnyen lehet azonban, hogy ez az állítás csak időlegesen igaz, hiszen a MÁV Vagyonkezelő hivatalos feladatlapján szerepel a "társasági ingatlanok értékesítése, bérbeadása" menüpont is.

Márpedig a MÁV ingatlanjainak értékesítése vagy bérbeadása nélkül nincs kormányzati negyed - legalábbis a KVI honlapján közzétett megvalósíthatósági tanulmány szerint. VISSZABÉRLŐS MODELL Ezen a ponton rövid kitérőt kell tennünk - hiszen a nemzeti vasútvállalat nemcsak a kormányzati negyed ürügyén vált (illetve válhat) az ingatlanpiac egyik új főszereplőjévé.

A fentiekből már kiderült, hogy a MÁV-nak jelenleg két olyan részlege is van, amely épület- vagy területhasznosítással foglalkozik: a Sarlós Miklós-féle ingatlangazdálkodási igazgatóság és a Kalicz Anitát leigazoló MÁV Vagyonkezelő Zrt. Vagyis a hatásköri villongás majdhogynem kódolva van a rendszerben. Úgy tudjuk, a gazdasági tárca által felügyelt vasúttársaság inkább Sarlós szervezeti egységét részesítené előnyben a fontosabb ingatlanprojekteknél (mindez nagypolitikai támogatást is jelent, hiszen a MÁV Zrt. igazgatósági alelnöke nem más, mint Kóka János minisztériumi kabinetfőnöke, Kákosy Csaba).

A lapunk birtokában lévő előterjesztések értelmében Sarlós Miklós éppen egy olyan nagyszabású ingatlanhasznosítási-visszabérlési akciósorozatot készít elő, amely volumenében a kormányzati negyed óriásprojektjéhez mérhető - csak egyelőre senki nem beszél róla.
A részletek: a MÁV egy 15-18 milliárdos ingatlanbefektetési alapot hozna létre, amelybe több budapesti, debreceni, miskolci, szegedi, pécsi, szombathelyi és soproni irodaépületét is beolvasztaná. A magánszektor befektetési jegyek vásárlásával válhatna az ügylet részesévé - a MÁV pedig visszabérelné a működéséhez szükséges helyiségeket az alaptól.
Ám tudomásunk szerint létezik olyan belső feljegyzés is, amely az ingatlanbefektetési alap kifejezett hátrányaként említi, hogy amennyiben a MÁV bérlővé válik, "piaci bérleti díjakat kell hogy fizessen". Hogy a Sarlós-terv valóra válhasson, a vasúti cégnek egy magas presztízsű alapkezelőben tulajdonrészt kell szereznie; ezért a MÁV - a magánosításpárti MSZP-SZDSZ politikával dacolva - felerészben visszaállamosítani (!) készül a nemrég privatizált Prudent-Invest Befektetési Alapkezelő Zrt.-t. Éppen azt a céget, amelyben a közelmúltig - a privatizációs szervezet delegáltjaként - igazgatósági tag volt Sarlós Miklós.
Úgy értesültünk, az "államvasutak" májusban dönt a végleges konstrukcióról, illetve arról, hogy milyen szerepet szán ebben a Kalicz Anita nevével fémjelezhető MÁV Vagyonkezelő Zrt.-nek. TÖBB A SOKNÁL Száz szónak is egy a vége: ideje átértékelni azt a képzetet, hogy a nemzeti vasúttársaság alapvetően sínfelszedéssel vagy -fektetéssel, illetve vonatüzemeltetéssel foglalkozik. 2007 az ingatlangazdálkodás éve a MÁV-nál, hála a befektetésialap-ötletnek, a Nyugati mögé kiszemelt kormányzati negyednek - és persze a nagypolitikának, amely volt szíves kipróbált káderekkel feltölteni a cég meghatározó pozícióit. Eközben a nyilvánosság előtt jobbára csak az új "city" terve pörög, pedig - mint az előbbiekben bemutattuk - a háttérben már újabb ingatlanügyi recepteket fogalmaznak.

A sors különös fintora viszont, hogy néha a nyilvánosság elé tárt adatok is elegendők a gyanakváshoz. A Heti Válasz által megkeresett ingatlan-értékbecslők négyzetméterenként 160-190 ezer forintra teszik az új belvárosi vagy belváros közeli irodatömbök maximális kivitelezési költségét, de "full extrás" felszereltség és műszaki tartalom mellett is elképzelhetetlennek tartják a 200 ezernél magasabb összeget.

A KVI megvalósíthatósági tanulmánya szerint a leendő kormányzati negyed 97 ezer négyzetméteres irodatere 29 milliárd forintnyi ráfordítást igényel, vagyis majd 300 ezer forintot négyzetméterenként. (Ehhez jön még egy 68 ezer négyzetméteres mélygarázs, várhatóan 14 milliárdért.) Mindebből az következik, hogy április végén lesz dolga a kormánynak, amikor tárgyalni kezd az új miniszteriális városrész finanszírozási modelljéről.

Az alapkérdés adott: mi kerül ezen a negyeden 29 plusz 14 milliárdba?

http://www.fideszbp20.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: szocializálódott, jogikodifikációs, felépíttetésében, magánosításpárti, projektgazdaként, kormányhatározat, miniszterelnöki, előterjesztések, megkeresésünkre, telektulajdonos, nagypolitikának, befektetésialap, sínfelszedéssel, tisztségviselői, jogosítványokat, előkészítéséről, előkészületeire, finanszírozási, vasúttársaságé, miniszteriális, érdekeltségnél, konstrukcióhoz, létrehozásáról, kialakításával, négyzetméteres, akciósorozatot, igazgatóságról, delegáltjaként, legjelentősebb, miniszterelnök, ingatlanjainak, konstrukcióról, kialakításában, főszereplőjévé, projektvezetői, mindegyikében, miniszterelnök ingatlan, kormányzati negyed, évtized projektjébe, miniszterelnöki Altus-cégegyüttes, mostani koalíció, 2006-2010-es ciklus, fővárosiak tudatában, ellenzék azóta, képviselői klub, balatonőszödi kormányüdülő, pályáztatási aprómunkát, telektulajdonos Magyar, ifjúsági mozgalom, volt KISZ-esekből, csapat csak, egyik érintett, Gyurcsány Ferenc, Gyurcsány Ferenc-féle Altus-birodalom, Szilvásy György, Heti Válasz, Gyurcsány Ferencék, Miniszterelnöki Hivatal, Kincstári Vagyoni Igazgatóságról, Magyar Államvasutak, KÖZÜK HOZZÁ Bár, Rákosi Ferenc, Fővárosi Közgyűlés, Eközben Szilvásy, Görözdi György, Dózsa György, Sarlós Miklós, ECoNET Informatikai, Gazdasági Rt, Vagyonkezelő Zrt, Kalicz Anita, Gyurcsány Ferencnek, VISSZABÉRLŐS MODELL Ezen, Sarlós Miklós-féle, Kalicz Anitát, Kóka János, Kákosy Csaba, Prudent-Invest Befektetési Alapkezelő Zrt, TÖBB SOKNÁL Száz,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Amikor Jézus rátapos a lábadra  Nevem  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Egy maradéktalanul uralt világ  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Paul David Tripp Április 20  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Reggel van  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Julian Brass gondolata  Csak a fogyatkozás látható  Varga János Veniam - Fontos sz...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Nagyi telefonál  Varga János Veniam - Fontos sz...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Png cica  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Próbálj meg ...  Németh László tollából  Erdőn  Akarat  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Alázat  Png ház  Nevem  Nem számIt  Jónás Tamás – Végtelen b...  Mi lenne ha  Png fotel  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Kövesd a cowboyt!  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Fehér virág  Alázat  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Nem méltó hozzád  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Rátalálsz  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Png virág  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Reggel van  Szép estét  Mi lenne ha  képre írva  Png nő  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Egy bizonyos határt 
Bejegyzés Címkék
miniszterelnök ingatlan, kormányzati negyed, évtized projektjébe, miniszterelnöki Altus-cégegyüttes, mostani koalíció, 2006-2010-es ciklus, fővárosiak tudatában, ellenzék azóta, képviselői klub, balatonőszödi kormányüdülő, pályáztatási aprómunkát, telektulajdonos Magyar, ifjúsági mozgalom, volt KISZ-esekből, csapat csak, egyik érintett, ciklus legjelentősebb, utóbbi terület, ifjúsági mozgalomban, vasútcég befektetéseit, hazai nyilvánosság, magyar ügyvédi, jogásznő neve, kormányfő átruházta, állítás csak, ponton rövid, nemzeti vasútvállalat, ingatlanpiac egyik, hatásköri villongás, gazdasági tárca, lapunk birtokában, olyan nagyszabású, 15-18 milliárdos, magánszektor befektetési, ügylet részesévé, működéséhez szükséges, vasúti cégnek, magas presztízsű, magánosításpárti MSZP-SZDSZ, nemrég privatizált, privatizációs szervezet, végleges konstrukcióról, nemzeti vasúttársaság, nyilvánosság előtt, előbbiekben bemutattuk, sors különös, leendő kormányzati, alapkérdés adott, szocializálódott, jogikodifikációs, felépíttetésében, magánosításpárti, projektgazdaként, kormányhatározat, miniszterelnöki, előterjesztések, megkeresésünkre, telektulajdonos, nagypolitikának, befektetésialap, sínfelszedéssel, tisztségviselői, jogosítványokat, előkészítéséről, előkészületeire, finanszírozási, vasúttársaságé, miniszteriális, érdekeltségnél, konstrukcióhoz, létrehozásáról, kialakításával, négyzetméteres, akciósorozatot, igazgatóságról, delegáltjaként, legjelentősebb, miniszterelnök, ingatlanjainak, konstrukcióról, kialakításában, főszereplőjévé, projektvezetői, mindegyikében, befektetéseit, költségvetési, táblázatunkat, minisztériumi, felépítésében, vezérigazgató, kiválasztását, felszereltség, megvalósítási, vasúttársaság, részvényekhez, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1196
  • e Hét: 6704
  • e Hónap: 15308
  • e Év: 51249
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.